Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Jemima's witness

"-Y'all folks want some pancakes?
-See that's the worst we got, is, ah, Jemima witnesses.
"
Family Guy s01e01 "Death has a shadow"


Το ομολογώ. Είμαι κι εγώ μέλος της αίρεσης της Aunt Jemima (αν δεν την ξέρεις, τσέκαρε τη wikipedia - αν δεν το έχεις ήδη κάνει). Λατρεύω τα pancakes. Αν δεν ήμουνα τεμπελάκος θα τα έτρωγα κάθε μα κάθε πρωί (μεσημέρι, απόγευμα και βράδυ) της ζωής μου. Ήταν το πρώτο φαγητό (γλυκό, παρασκεύασμα, πες το όπως θες) που θέλησα να μάθω να φτιάχνω όταν πήγα να μείνω μόνος μου. Και είναι πραγματικά τόσο απλό! Η μαμά μου (που είχε ζήσει χρόνια στην Αμερική) ποτέ δεν έμαθε να φτιάχνει pancakes from scratch, μιας και πάντα είχε πρόχειρο κάποιο έτοιμο μείγμα (που btw δεν είμαι ΚΑΘΟΛΟΥ εναντίον). Εδώ, δυστυχώς, δε βρίσκουμε κάτι τέτοιο εύκολα, οπότε είπα να ψάξω στο νετ και να βρω την πιο απλή συνταγή για το αγαπημένο μου πρωινό. Για να δούμε:

Για τα βασικά υλικά παίζω με το σύστημα 1-1-1
  • 1 κούπα αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
  • 1 κούπα (ίσως και λίγο λιγότερο) γάλα
  • 1 αβγό 
Τα υπόλοιπα υλικά
  • 2 κουταλιές της σούπας καλαμποκέλαιο (ή ότιδήποτε λάδι, ή λιωμένο βούτυρο/μαργαρίνη, ένα υγρό λίπος τέλος πάντων!)
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπέκιν
  • Μια μικρή πρέζα αλάτι
  • Αν έχεις ρίξε και μισή - μια βανίλια, κακό δεν κάνει.
Για το τηγάνισμα: Μαργαρίνη.-

Ετοιμασία:
Αν όλα πάνε καλά σε κανένα τεταρτάκι θα τρως. Αν το κάνεις όπως εγώ υπολόγιζε καμιά ώρα.
  1. Ανακατεύουμε χωριστά τα υγρά και τα στεγνά υλικά. Δηλαδή: σ' ένα μεγάλο μπολ/ τάπερ/ κατσαρόλα / ό,τι έχεις τέλος πάντων το αλεύρι με το μπέκιν, τη ζάχαρη και το αλάτι. Εδώ να πω ότι οι τηγανίτες γίνονται σούπερ αφράτες αν κοσκινίσουμε πρώτα το αλεύρι.
  2. Σ' ένα άλλο δοχείο (συνήθως το κάνω στη μεζούρα που έχω μετρήσει το γάλα) βάζουμε όλα τα υγρά υλικά: γάλα, αβγό, λίπος και τα χτυπάμε.
  3. Ανακατεύουμε τα στεγνά με τα υγρά υλικά. Θα γίνει ένας παχύρευστος χυλός. Εννοείται πως αν είναι πολύ αραιός ή πολύ πηχτός προσθέτουμε αλεύρι ή γάλα για να έρθει στα ίσια του.
Είμαστε έτοιμοι για το τηγάνισμα. Παίρνουμε βαθιά ανάσα, ανάβουμε τσιγάρο και πάμε:
  1. Βάζουμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά (την οποία στην πορεία χαμηλώνουμε λιγάκι).
  2. Έχουμε ήδη ρίξει στο χυλό την κουτάλα που σερβίρουμε τις σούπες.
  3. Ρίχνουμε μια γενναία δόση (μισή με μία κουταλιά της σούπας) μαργαρίνη. Μπορείς να βάλεις καλαμποκέλαιο ή το αγαπημένο σου ελαιόλαδο, αλλά δε θα είναι το ίδιο. Believe me. 
  4. Όταν λιώσει η μαργαρίνη ρίχνουμε μια δόση από το χύλο (κάτι λιγότερο από μια κουτάλα είναι ό,τι πρέπει) στο τηγάνι.
  5. Οταν αρχίζουν να σχηματίζονται φουσκάλες στην επιφάνεια της τηγανίτας, σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να τη γυρίσουμε.
  6. Κοιτάμε να γίνει κι από την άλλη πλευρά (προσοχή να μην καεί!) και βάζουμε την τηγανίτα στο πιάτο.
  7. Ρίχνουμε άλλη μια κουταλιά μαργαρίνη κι επαναλαμβάνουμε μέχρι να μας τελειώσει ο χυλός. Εδώ να πω πως η 1η τηγανίτα μπορεί να είναι αποτυχία, αλλά είναι δοκιμαστική, έτσι κι αλλιώς. Με την επανάληψη θα καταλάβεις πως πάει το πράγμα. Επειδή η θερμοκρασία του τηγανιού αυξάνεται με την ώρα, εγώ χαμηλώνω στην πορεία την κουζίνα για να μην κάψω τις επόμενες τηγανίτες.
Άλλα μικρά μυστικά:
  • Θα μπεις στον πειρασμό να πατικώσεις με τη σπάτουλα τις τηγανίτες "για να ψηθούν πιο γρήγορα". Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να τις κατσιάσεις. Άρα, ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ.
  • Λένε ότι (παρόλο που κάθε φωτογραφία σε οδηγούς μαγειρικής δείχνει το αντίθετο) δεν πρέπει να στοιβάζονται οι τηγανίτες η μία πάνω στην άλλη. Άρα, αν έχεις μεγάλο πιάτο προσπάθησε να το αποφύγεις.
  • Δε χρειάζεσαι μίξερ, το μείγμα ανακατεύεται άνετα και με αυτό-που-χτυπάμε-τα-αυγά. 

Βγάζει 5-6 τηγανίτες, αρκετές για 2 άτομα. Εγώ, επειδή είμαι γουρούνι, τις τρώω όλες μόνος μου.

Όσο πιο ζεστές οι τηγανίτες στο πιάτο, τόσο το καλύτερο. Σερβίρουμε με μια γενναία δόση μαργαρίνης ή βούτυρου (αν είσαι πολύ τολμηρός/η) και με άφθονο maple ή pancake syrup (με γεύση maple). Εδώ να πω κάτι για το maple syrup: ξέρω ότι δε θα βρεις εύκολα. Οπότε βάλε ότι έχεις: πραλίνα, μέλι, μαρμελάδα της γιαγιάς σου, του supermarket. Θα φας καλά, αλλά πίστεψέ με: ΔΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ.
2 λογάκια για το σιρόπι

Το σιρόπι για τηγανίτες (pancake syrup) είναι αυτό που βλέπεις στη φωτογραφία. Είναι η πιο φτηνή και καθημερινή λύση στην Αμερική. Είναι σιρόπι όπως όλα τα χημικά σιρόπια που παίρνουμε με γεύση maple (σφενδάμι το λέμε στα ελληνικά). Είναι παχύρευστο και ό,τι πρέπει για τις τηγανίτες σου.
Από την άλλη το πραγματικό maple syrup θα το βρεις σε κάτι τέτοια μπουκαλάκια:
Είναι πιο υγρό και αρκετά πιο ακριβό. Κάτι που μάλλον δεν ήξερες: το παραπάνω φυλλαράκι είναι το φύλλο του σφενδαμιού και είναι αυτό που απεικονίζεται στη σημαία του Καναδά.

Στην Ελλάδα αν καταφέρεις να βρεις σιρόπι θα είναι το καθαρό σιρόπι σφενδάμου και θα το βρεις σε καταστήματα με είδη υγιεινής (διατροφής, ντε) γιατί για κάποιο λόγο κάνει καλό. Ετοιμάσου, όμως, να τα σκάσεις ΧΟΝΤΡΑ. Σε γνωστό ντελικατεσεν-ο-μπακάλικο του κέντρου της Αθήνας είχα βρει και pancake syrup (της μάρκας της αρχηγού της αίρεσης) ένα φεγγάρι. Η τιμή του, όμως, ήταν αρκετά υψηλη (ανάλογη με του ατόφιου σιροπιού). Οπότε, αντί να δώσεις 7,5 ευρώ για κάτι που κάνει 2 δολάρια, καλύτερα προτίμησε να δώσεις 9 για το real thing. Όχι επειδή είναι ατόφιο και πιο υγιεινό, απλά για να μη νιώθεις ότι σου πιάνουν τον κώλο. Όποιος έχει βρει κάπου στην Αθήνα pancake syrup σε λογικές τιμές μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου. Θα γίνει ο ήρωάς μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου